Over De Stadsboerderie

Ik ben Ellen en ik ben geboren in één van de mooiste steden van de wereld. En blijkbaar vinden meer mensen Amsterdam de mooiste stad van de wereld. Tijdens de Corona lockdown werd dit pijnlijk duidelijk. De binnenstad is vooral gericht op de toerist die deze stad graag wil bezoeken. De straten van de binnenstad waren leeg. En bewoners  kijken met verdriet in hun hart naar die “lieve stad” zoals een vorige burgemeester dit noemde.

Corona heeft ons duidelijk gemaakt dat er dingen veranderd moeten worden. In mijn beleving is dit duurzamer leven, maar hoe doe je dit in een omgeving die vooral bestaat uit restaurants, Nutella winkels, en mini supermarkten met bier? Waar kun je milieuvriendelijke boodschappen halen?

Veel boeren konden de producten die met hart en ziel gekweekt zijn, niet kwijt tijdens de Coronaperiode. Dit terwijl de aanvoer levensmiddelen uit het buitenland doorging en hierdoor gooien onze boeren levensmiddelen weg. Verder zijn we al lange tijd boeren aan het (weg)pesten.

Hoe lossen we dit probleem op? Als we onze levensmiddelen uit de streek waar we wonen halen, is de keten die het product aflegt korter en scheelt dit vliegbewegingen.

Ook is het plasticgebruik al langere tijd een probleem. Amsterdam is gestopt met het apart ophalen van plastic afval., maar toch … Ik zag mensen altijd lopen met enorme grote zakken plastic naar een afvalpunt.  

Bij De Stadsboerderie brengen we deze 3 punten samen:

  • De buurtbewoner besteld rechtstreeks bij de maker uit de omgeving van Amsterdam. 
  • De maker brengt zijn/haar producten (en daar waar mogelijk de producten van buren) naar de binnenstad van Amsterdam
  • De buurtbewoner komt dit op een vast moment ophalen bij een centraal punt. Hierbij houdt de  maker rekening met het verpakkingsmateriaal en plastic wordt zoveel als mogelijk vermeden. Producten (m.u.v. vlees) worden geleverd zonder verpakking of een verpakking met statiegeld zoals glas. 

De 10 geboden voor de maker

De Stadsboerderie en haar makers dienen zich aan de volgende 10 geboden te houden.

  1. Een eerlijke prijs voor de maker.
  2. De binnenstadbewoner de mogelijkheid geven bio, eco en duurzame producten te kopen voor een redelijke prijs.
  3. De maker dient rekening te houden met de natuur (geen chemische bestrijdingsmiddelen).
  4. Een centrale plek om producten op te halen.
  5. Binnen de kaders van de wet gebruik van zo min mogelijk verpakkingsmaterialen.
  6. Indien mogelijk herbruikbare verpakking met statiegeld.
  7. Geen op de gram afgemeten artikelen.
  8. Zoveel mogelijk verkeersbeweging met kleine of milieuvriendelijk vervoer (rekening houden met grachten/kades).
  9. Ten alle tijden de (vervoers)keten kort houden.
  10. Voorkomen vernietigen voedseloverschot door het hebben van geen voorraad.